Wat is een gezond eetschema?

Wat heb je aan een gezond eetschema?

Wil je gezond afvallen? In de eerste plaats moet je dan beter en gezonder gaan eten. Afvallen bestaat namelijk voor slechts 30% uit beweging en voor 70% uit gezond eten. Een gezond eetschema kun je zo streng of luchtig maken als je zelf wilt. We geven je hier handige tips, zodat je zelf aan de slag kunt met het maken van een gezond eetschema.

Inhoudsopgave

  1. Waarom een eetschema voor afvallen?
  2.  Gezond eetschema
  3. Duurzaam eetschema
  4. Tips

aanpak, aanraken, afdelingen

Waarom een eetschema voor afvallen?

Waarom heb je per se een voedingsschema nodig? Waarom zou je niet gewoon iets gezonder eten, of iets minder gaan eten? In theorie zou dat toch net zo goed moeten werken?

Dat klopt in theorie. Minder eten, dat klinkt heel makkelijk. Maar zo makkelijk is het helaas vaak niet. In de praktijk zien we toch dat mensen sneller moeite hebben om hun dieet vol te houden als ze geen duidelijke richtlijn hebben. Vaak komt dit doordat we bepaalde gewoontes hebben en het moeilijk vinden om daar een omslag in te maken. Eén moeilijk moment en je gaat toch weer voor de makkelijke (ongezonde) optie. Met een gezond eetschema hoef je minder na te denken en hou je het daardoor makkelijker vol.

check, coöperatie, correct

Gezond eetschema

Een gezond eetschema betekend niet dat je jezelf moet gaan uithongeren. Het is juist goed om meerdere eetmomenten per dag te plannen. Naast de drie hoofdmaaltijden van de dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook snacks in te plannen. Pas op, we hebben het hier dan wel over gezonde snacks! Ook is het belangrijk niet te grote porties te nemen.

Voordelen van meerdere eetmomenten:

1.Met het eten op meerdere eetmomenten houd je je stofwisseling actief, waardoor je meer calorieën verbrandt. Als je te weinig eet, denkt je lichaam dat het moet gaan interen op je reserves. Je lichaam zal spaarzaam omgaan met die reserves. Op die manier verbrand je nog maar heel moeilijk vet.

2.Met het eten op meerdere eetmomenten blijf je energiek! Ten eerste omdat je bloedsuikerspiegel een constante waarde behoudt, waardoor je energieniveaus niet schommelen. Ten tweede omdat een groter aantal kleine maaltijden ten opzichte van een kleiner aantal zware maaltijden je spijsvertering spaart. Je maag en darmen worden minder belast bij het verteren van kleinere hoeveelheden voedsel tegelijk.

3. Bij regelmatig eten bouw je makkelijker spiermassa op. Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je spijsvertering werkt. Daardoor zorg je voor een efficiënte calorieverbranding.

Duurzaam eetschema

Een goed eetschema voor afvallen moet ook duurzaam zijn. Het moet gezond genoeg zijn en genoeg voldoening geven om het voor de rest van je leven vol te houden. Toch is de beste manier om af te vallen dan ook om een blijvend eetpatroon aan te leren.

Als je je dieet alleen als een ‘eventjes snel afvallen’ beschouwt, loop je grote kans op een jojo effect. Je valt sneller weer terug in je oude eetpatroon, waarmee je eigenlijk juist te zwaar bent geworden.

aardbeien, ananas, besjes

Tips

  • Drink naast je gezonde eetschema ongeveer twee liter per dag. Drink vooral water of thee of koffie zonder suiker en probeer zo min mogelijk drankjes met suiker te drinken.
  • Kies voor volkoren! Volkoren producten zijn gezonder en geven je snel een vol gevoel.
  • Wil je eigenlijk iets niet eten? Koop het dan ook niet. Als je van jezelf weet dat je een zwak hebt voor snoepjes, koop ze dan niet als je door de supermarkt loopt. Dat bespaart je aanslag op je discipline.
  • Geef je lichaam genoeg rust. Zeven tot negen uur slaap per nacht is ideaal voor je lichaam.

Nog een paar laatste tips die je zeker gaan helpen met afvallen:

  • Drink voldoende water
  • Eet voldoende vezels
  • Eet voldoende eiwitten
  • Vermijd snelle suikers
  • Gebruik onbewerkte producten
  • Beweeg

scheme plotting GIF by Madelaine Petsch

Wil jij een gezond eetschema wat al klaar is?

Dan is het e-book van Beste Dieet iets voor jou!

Over de schrijver
Reactie plaatsen