Hoe kan ik afvallen eindelijk volhouden?
16 april 2019 

Hoe kan ik afvallen eindelijk volhouden?

Hoe kan ik afvallen volhouden?

Je vraagt je misschien af, hoe kan ik afvallen volhouden? Allereerst: afvallen doe je voor jezelf en voor niemand anders. Afvallen is voor de meeste mensen iets dat niet makkelijk is. Het gaat namelijk niet alleen om het afvallen, het gaat om je levensstijl veranderen. Dit is de reden waarom het voor veel mensen erg moeilijk is om af te vallen en een gezonde levensstijl ook vol te houden.

Om succesvol af te vallen moet je energie, tijd, aandacht, discipline en soms extra geld investeren. Met energie, tijd, aandacht en discipline kom je op je streefgewicht en blijf je op dit gewicht.

Het is erg belangrijk je doel van tevoren vast te stellen en te weten wat de consequenties zijn van afvallen. Als je goed in je vel zit en genoeg wilskracht hebt, kun je starten met afvallen.

beeldje, broek, buik

Inhoudsopgave

   1. Waarom kom ik aan?
   2. De motivatie
   3. Wat is je doel?
   4. Hoe ga ik beginnen?
   5. Hoe ga ik het volhouden?
   6. Het weegmoment
   7. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet in de fout ga?

Waarom kom ik aan?

Je wordt dikker door te veel eten en dus moet je ook iets aan je eten doen om af te vallen. Om je eetpatroon te kunnen veranderen en af te vallen moet je eerst weten wat er nu verkeerd gaat. Zit je fout met de snacks, tussendoortjes of maaltijden?

Vraag jezelf af waarom je eet of snoept. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je gaan veranderen. Als je weet wáár het fout gaat, moet je jezelf ook afvragen waaróm het fout gaat. Ben jij een emotionele eter en eet je uit verdriet of eenzaamheid? Eet je uit verveling, of eet je gewoon omdat je er zin in hebt?

Als je het antwoord op deze vragen weet, kun je een oplossing zoeken en het veranderen. Ben alert op de momenten waarop je in de fout kunt gaan en denk aan je doel. Je moet op zoek gaan naar een gezonde vervanger.

analyse, blackboard, blackbord

De motivatie

Om afvallen of een andere levensstijl vol te houden is het belangrijk om motivatie te hebben. Om afvallen vol te kunnen houden moet je kleine stapjes zetten en in de eerste weken simpele doelen stellen. De beste motivatie om het vol te houden is de motivatie die vanuit jezelf komt.

Je moet zelf gezond gaan eten en gaan sporten, hier kan niemand je bij helpen. Je moet jezelf ertoe zetten. Je kunt afvallen wel samen met je partner of gezin doen, zodat je elkaar kunt motiveren en zo langer kunt volhouden, maar nog steeds ben je zelf degene die het echt moet gaan doen.

Vertel tegen iedereen in je omgeving dat je gaat afvallen en welk doel jij voor ogen hebt. Zij zullen op je gaan letten en je motiveren door vragen te stellen over hoe het gaat. Krijg je zulke vragen, dan moet je ook eerlijk zijn, ook al is dit niet altijd fijn. Als je een moeilijke dag hebt gehad, hebben mensen in je omgeving misschien wel tips waar je veel aan hebt. Ze zullen je in ieder geval altijd proberen te motiveren en vertellen dat je goed bezig bent. Het is ook fijn om dat een keer van een ander te horen.

Succes begint al bij kleine dingen. Hierbij kun je denken aan een kledingstuk dat je graag wilt dragen, bijvoorbeeld een skinny jeans of een jurk die mooier staat met die kilo’s eraf. Probeer uit zulke dingen zoveel mogelijk motivatie te halen en vooral door te zetten.

listen watch me GIF

 

Wat is je doel?

Maak voor jezelf duidelijk waarom je wilt afvallen en wat je wilt veranderen. Stel specifieke doelen voor jezelf. Schrijf deze doelen op en bewaar ze in je portemonnee of agenda. Als je het niet meer ziet zitten of als je het moeilijk hebt kun je dit doorlezen waardoor je weer positief door kunt gaan.

Maak je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Als je dit doet heb je een goed plan opgesteld voor jezelf. Als je zegt maandag start ik, heb je geen duidelijk plan. Zeg in plaats daarvan bijvoorbeeld, ik wil 5 kilo kwijt in 8 weken. Hierdoor is het duidelijk voor jezelf en maak je het doel concreet.

Als je bij de start van je dieet in je hoofd hebt dat het maar even duurt, gaat het niet lukken. Diëten is iets dat je de rest van je leven moet blijven doen, je levensstijl moet veranderen. Als je na je dieet, als je het gewenste streefgewicht bereikt hebt, weer terug valt in de gewoontes die je van tevoren had, komen de kilo’s er weer sneller aan dan dat ze er vanaf zijn gegaan.

Om blijvend af te vallen en op gewicht te blijven zul je een nieuwe levensstijl moeten aannemen en de nieuwe gewoontes moeten aanhouden.

aanpak, afspraak, analyseren

Hoe ga ik beginnen?

Als je in één keer alles tegelijk wilt veranderen, krijgt je lichaam een te grote klap en is het erg moeilijk om deze nieuwe levensstijl vol te houden. Begin bijvoorbeeld met frisdrank en slechte tussendoortjes te schrappen. Dit kun je zien als een tussendoel.

Bepaal van tevoren hoeveel kilo je graag kwijt wilt. Neem voor elke kilo die je wilt afvallen tenminste een week de tijd om het op een goede manier te doen. Stel voor jezelf elke week een extra tussendoel. Daarna kun je geleidelijk koolhydraten schrappen. Je gaat steeds minder snacks, brood, pasta en rijst eten. In plaats daarvan ga je meer groenten en eiwitten eten.

Bepaal de avond of dag van tevoren wat je de volgende dag gaat eten. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en zijn er minder verleidingen die je moet weerstaan. Denk aan je doel en plan je maaltijden, snacks en tussendoortjes. Je overtollige kilo’s raak je niet in één keer kwijt, zo werkt het niet. Neem de tijd om een gezondere levensstijl aan te nemen en leren.

Gemiddeld duurt het vier weken voordat je lichaam aan een verandering is gewend. Bij elke kleine stap die je bereikt moet je trots zijn op jezelf, al is het van de hele dag door snoepen naar nog maar één keer per dag snoepen. Elke verandering telt, hoe klein ook.

aanvang, asfalt, doellijn

Hoe ga ik het volhouden?

Als je het zwaar hebt met afvallen moet je zorgen voor afleiding. Als je voldoende afleiding, ontspanning en vermaak hebt, gaat afvallen makkelijker.

Als je thuis stil zit en niets te doen hebt, ga je gemakkelijker ongezond eten en aan verleidingen toegeven. Met afleiding vermijd je deze momenten. Als er geen andere afleiding is, kun je altijd nog gaan sporten.

Als je dagelijks minimaal 30 minuten matig tot intensief beweegt ga je het afvallen ook beter volhouden. Zorg ervoor dat je hartslag daarbij omhoog gaat, zonder dat je perse gaat transpireren.

Hoe gemotiveerd je ook bent, voldoende slaap is een erg belangrijke factor om afvallen vol te houden. Voldoende slaap zorgt voor wilskracht.Te veel stress kan keuzes ook negatief beïnvloeden. Probeer stress niet uit je leven te bannen, maar wel te verminderen en probeer de stress zoveel mogelijk onder controle te hebben.

Alcohol is ook een lastig tijdens het afvallen. Alcohol vermindert je wilskracht en motivatie. Als je alcohol op hebt ga je ook makkelijk slecht eten en is het lastiger om de volgende dag weer in het juiste patroon door te gaan.

Je gezondheid staat op het spel als je overgewicht hebt. Uit onderzoeken blijkt dat mensen al met een licht overgewicht een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en leverkwalen en kanker.

Als je een paar kilo verliest en gezonder gaat leven, ga je je al fitter en energieker voelen. Je hebt minder last van stress en depressieve gevoelens. Als je gezond eet heeft dit ook effect op je haar en huid. Je haar krijgt meer glans en je huid gaat er beter uitzien.

Het weegmoment

Plan één keer in de week een vast weegmoment. Zorg ervoor dat wegen geen obsessie wordt en weeg jezelf niet te vaak. Je moet jezelf de tijd gunnen om af te vallen.

Ook moet je niet alleen op de weegschaal letten, maar ook je lichaam meten. Als je naast minder en anders eten ook gaat sporten, ga je juist aankomen. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Je kunt dan beter in de spiegel kijken dan naar de weegschaal. Hierin zie je het echte resultaat.

Door jezelf steeds op dezelfde dag van de week en op hetzelfde tijdstip te wegen, krijg je een beter beeld van je veranderingen. Maak van jezelf voor, tussendoor en na je dieet foto’s, om het resultaat ook daadwerkelijk te zien. Doe dit ook elke week op een vaste dag en een vast tijdstip. Je werkt zo duidelijk toe naar het resultaat dat je wilt bereiken, dit is een goede motivatie.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet in de fout ga?

Neem een dag per week vrij. Je kunt het beste 5 of 6 dagen per week gezond eten en daarnaast 1 of 2 dagen eten wat je wilt, om je nieuwe eetpatroon vol te houden. Deze manier van diëten kan er zelfs voor zorgen dat je meer afvalt.

Door een dag per week meer koolhydraten te eten, worden hormonen gestimuleerd die bij de vetverbranding betrokken zijn. Je zult hierdoor tijdelijk wel wat aankomen, maar dit ben je binnen 1 of 2 dagen weer kwijt.

Ben niet te streng voor jezelf en hanteer de 80-20% regel. Eet 80% van je voedsel gezond en kies bij de andere 20% wat je zelf wilt eten. Die 20% hoeft ook niet altijd ongezond te zijn, maar eet waar je zin in hebt.

Als je je doel hebt bereikt moet je dat vieren en jezelf belonen. Trakteer jezelf op een magazine, nieuwe sportkleding, dagje weg. Maak voor jezelf een lijst met beloningen voor tussentijdse successen en je einddoel. Een kilo eraf is ook een prestatie, dat mag ook beloond worden. Beloon jezelf om je successen te vieren.

you got this do it GIF by GIPHY Studios Originals

 

Heb jij iets aan deze tips gehad maar vind je het moeilijk om zelf recepten en menu’s samen te stellen?

Dan is ons e-book iets voor jou!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen