Ideale gewicht bereken formule?
16 april 2019 

Ideale gewicht bereken formule?

Hoe kun je je ideale gewicht berekenen met een formule?

Je kunt je ideale gewicht op verschillende manieren bepalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je Body Mass Index (BMI) te meten, de huidplooimeting, je buikomtrek te meten of je vetpercentage te meten. Elke methode heeft een eigen manier van meten en daarmee ook eigen voor- en nadelen.

afmeten, apparaat, dieet

Inhoudsopgave

    1. Ideale gewicht berekenen via de BMI formule
    2. Ideale gewicht berekenen via de huidplooimeting
    3. Ideale gewicht berekenen door de buikomtrek te meten
    4. Idealegewichtberekenendoorvetpercentagetemeten

Ideale gewicht berekenen via de BMI formule

De BMI is een erg simpele manier om je gewicht via een formule te berekenen. Veel mensen denken dat de BMI berekenen een betrouwbare methode is, helaas is dat niet het geval. Vooral bij kinderen, ouderen, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met meer dan gemiddelde spiermassa is de methode onbetrouwbaar.

Je BMI geeft alleen aan of je te licht, te zwaar of op een gezond gewicht bent. Het is dus alleen een grove bepaling. Je kunt je BMI bepalen via een online calculator. LINK naar calculator Als je een gemiddeld lichaam hebt is het handig om je BMI een keer te berekenen. Het beste kun je je ideale gewicht ook berekenen met een andere formule.

 

 

Ideale gewicht berekenen via de huidplooimeting

De huidplooimeting is wel een betrouwbare formule. Hierbij wordt de dikte van de huidplooi op een aantal plaatsen van het lichaam gemeten. Aan de hand van de dikte van die huidplooien kan het vetpercentage van het lichaam worden bepaald.

Door te kijken naar je leeftijd en het vetpercentage dat je hebt bepaald, kun je eenvoudig beoordelen of jouw vetpercentage goed is. De huidplooimeting is erg nauwkeurig en betrouwbaar. Het enige nadeel is dat je deze meting niet bij jezelf kunt doen.

afmeten, afmeting, belegd broodje

Ideale gewicht berekenen door de buikomtrek te meten

Om te weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je buikomtrek meten. De buik laat heel goed zien hoe je gezondheidssituatie is. Dit komt doordat bijna alle ongezonde vetopslag rondom je buik zit.

Als je veel buikvet hebt, brengt dit meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan veel vet op je buik of benen. Vooral visceraal vet (orgaanvet) is erg gevaarlijk. Als je dit hebt moet je actie ondernemen om je buikvet te verminderen.

 

Ideale gewicht berekenen door vetpercentage te meten

Als je je vetpercentage weet, kun je daarmee bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit is een betrouwbare formule om je ideale gewicht te berekenen. Als je het vetpercentage weet dat weet je hoeveel vetmassa je hebt op je lichaam.

Je kunt het vetpercentage het beste en makkelijkste meten op een weegschaal met lichaamsanalyse. Hierop kun je je vetmassa aflezen. Je kunt zien of je een gezond vetpercentage hebt, door je leeftijd en vetpercentage op te zoeken in een tabel.

De weegschaal meet je lichaam door een klein stroompje, waar je niets van voelt, door je lichaam te sturen. De analyse wordt gecombineerd met je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte om het vetpercentage te bepalen.

Wil jij afvallen en op je ideale gewicht komen? Dan is Beste Dieet iets voor jou!

Schrijf je nu in en ontvang een gratis weekmenu!

Over de schrijver
Reactie plaatsen