Wat moet je vermijden als je wilt afvallen?
19 april 2019 

Wat moet je vermijden als je wilt afvallen?

Weet jij welke producten dikmakend zijn?

Weet jij welke producten je moet vermijden als je wilt afvallen? Afvallen kan erg moeilijk zijn. Je moet niet alleen letten op wat je wel mag, maar ook op wat je niet mag eten. De voeding die je eet heeft veel invloed op je gewicht.

bakken, belegd broodje, bord

Inhoudsopgave

  1. Voedingsmiddelen die je moet vermijden

Er zijn producten die het afvallen bevorderen, maar er zijn ook veel producten die afvallen juist moeilijker maken.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden als je wilt afvallen:

1. Patat en chips zijn ongezonde dikmakers. Aardappelen zijn in kleine hoeveelheden gezond en voedzaam, maar dit geldt niet voor patat en chips.

Een portie aardappel chips levert een enorme bijdrage aan gewichtstoename. Gebakken, geroosterde en gefrituurde aardappelen bevatten kankerverwekkende acrylamides. Gekookte aardappelen kun je prima eten.

2. Suikerrijke drankjes zijn drankjes die veel suiker bevatten, zoals frisdrank. Dit zijn bijna de ongezondste voedingsmiddelen die er bestaan. Ze zorgen voor veel gewichtstoename en bij teveel gebruik zijn ze ook nog schadelijk voor je gebit.

Als je frisdrank met suiker drinkt, raak je niet verzadigd. Je krijgt wel caloriën binnen, maar je hongergevoel wordt niet minder. Je zult niet minder voeding eten om de caloriën te compenseren. De calorieën komen er dus alleen maar bij.

3. Wit brood bevat veel toegevoegde suikers, het heeft een hoge glycemische index en je bloedsuikerspiegel gaat erdoor stijgen. Twee sneetjes brood per dag zorgen voor een 40% verhoogde kans op gewichtstoename. Andere broodsoorten kun je wel eten.

4. Snoep is erg ongezond. In snoep zitten veel toegevoegde suikers, oliën en vaak ook geraffineerde bloem. Als je zin hebt in iets lekkers, kun je het beste fruit of noten eten.

5. Fruitsappen houden je voor de gek. Bijna alle fruitsappen hebben weinig met echt fruit te maken. Sappen zijn vaak geraffineerd en zitten vol met suiker. Fruitdrankjes bevatten evenveel suikers als frisdrank. Fruitsappen bevatten daarnaast weinig of geen vezels.

Doordat je een vloeibaar product gebruikt, heeft dat niet hetzelfde verzadigende effect als een echt stuk fruit. Je kunt daarom beter een stuk fruit eten in plaats van fruitsap drinken.

6. Gebak, koekjes en cakes bevatten kunstmatige transvetten die schadelijk zijn en verschillende ziektes kunnen veroorzaken. Ze zitten daarnaast vol met ongezonde ingrediënten. Gebak, koekjes en cakes zijn ook niet voedzaam en je hongergevoel gaat er niet van weg.

7. Alcohol bevat meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten. Als je af en toe een glaasje wijn drinkt is er niets aan de hand. Bier zorgt voor behoorlijke gewichtstoename omdat het ook veel suikers bevat.  

8. Roomijs bevat veel calorieën en zit vol suikers. Zelfgemaakt roomijs met magere zuivel en suikervervangers kan wel.

9. Pizza is een populair voedingsmiddel. Kant en klare pizza’s of pizza’s van de pizzaboer zijn erg ongezond. Deze bevatten veel calorieën en ongezonde ingrediënten. Zelfgemaakte pizza’s zijn gezonder en bevatten minder zout en suiker.

10. Koffie bevat actieve biologische bestanddelen zoals cafeine. Deze stoffen geven een boost aan de spijsvertering en op korte termijn wordt de vetverbranding verhoogd. Zwarte koffie is in je dieet geen probleem, maar de toevoegingen zoals slagroom, melk en suiker zijn niet goed voor je.

11. Toegevoegde suikers zijn de grootste dikmakers. Grote hoeveelheden suiker worden gelinkt aan ernstige ziekten. Voeding met veel suikers bevat lege calorieën en is niet vullend.

Ontbijtgranen, muesli repen en vetarme yoghurt met een smaakje bevatten veel toegevoegde suikers. Je moet vooral opletten bij vetarme of vetvrije producten. Er worden vaak veel suikers gebruikt om het smaakverlies van verwijderd vet te compenseren.

valentines day love GIF by Robyn Janine

Heb jij een dieet nodig waar deze producten niet in zijn verwerkt?

Dan is ons e-book iets voor jou!

Over de schrijver
Reactie plaatsen